Zondag 24 april Circuitpark Berghem – tijd voor de tweede race van de Outdoor Sprint Cup 2017! Met maar liefst 38 inschrijvingen (een nieuw record!) hadden we twee goedgevulde groepen op de startopstelling staan. Groep 2 (ervaren) was de grootste groep en trainde daarom als eerst. Zo konden we direct alle karts controleren op defecten.

Groep 2 (ervaren)

Race 1:
Pole position was voor de snelste inschrijver: Noah Reuvers. Naast hem op de eerste startrij stond Gertjan vd Toorn. Bij het doven van de lichten was Davey Buwalda echter het allerscherpst en pakte direct de leiding. Wonderwel kwamen alle 22 rijders ongeschonden door de eerste bochten. Vlak achter Davey ontstond een peloton met onder andere Noah, Esmée van Kouterik, Berry Verstraaten, Evelien Zantvoort en Serge Honderdos. Berry en Evelien bleken het taaist en finishten achter Davey als tweede en derde. Thomas Orré werd prima vierde. Klassementsleider Rimke Holtkamp trof een niet zo snelle kart en werd gefrustreerd 17e.
Race 2:
Voor race 2 was de startopstelling helemaal omgegooid, pole was voor Thomas met naast hem Elmer Holtkamp. Kende Elmer nog een teleurstellende race 1, nu maakte hij optimaal gebruik van zijn goede uitgangspositie door de winst en de volle 20 punten voor zich op te eisen. Berry werd opnieuw tweede en stond op bijna de maximale score na 2 races. Derde werd Rick de Brouwer. In de achterhoede en in het middenveld waren veel faire gevechten, mooi om te zien dat er in het hele veld gestreden werd voor de laatste puntjes. Vanuit het achterveld kende Jordy Zwiers een uitstekende race: vanaf een 19e plek op de grid finishte hij uiteindelijk 4e. Ook Noah had een leuke race, helaas maakte een kleine aanrijding met Floris Janssen een einde aan zijn opmars van startplek 22. Mooi om te zien hoe Noah en Floris nog tijdens de race het akkefietje bijlegden.
Race 3:
Pole voor Jerome Gerritzen met naast hem Wiebe Bloksma. Jerome had een uitstekende start en trok direct een gaatje. Tegelijkertijd kreeg Wiebe druk van achteren; de snel gestarte Evelien drong direct aan. Evelien won dit gevecht en reed het gat met Jerome dicht, met Wiebe in haar kielzog. Een paar ronden lang was het een driekoppig gevecht om de leiding, uiteindelijk wist Evelien zich los te rijden en de winst te pakken. Wiebe en Jerome maakten er nog een mooi gevecht van om plaats 2 met een flink aantal positiewijzigingen. Uiteindelijk won Jerome deze strijd. Wie er vierde was geworden werd pas na de race duidelijk. Vier rijders reden naast elkaar over de lijn en de tijdwaarneming bood pas uitsluitsel wie eerste was van dit groepje. Uiteindelijk bleek het Esmée te zijn die net sneller was dan Serge, Rimke en Frank Tittse. Rimke had deze keer wel een goede race, hij was namelijk van plek 20 gestart.


Groep 1 (pro)

Race 1:
De psychologische oorlogvoering voor deze race begon al weken eerder op Facebook. Een aantal rijders had zich bijna gelijktijdig ingeschreven in de hoop de pole position te bemachtigen. Peter Eilander pakte de pole voor Rick den Hartog. Lang kon Peter niet genieten van zijn pole, hij kwam slecht weg van de startopstelling en speelde geen rol van betekenis. Uiteindelijk werd hij zelfs laatste in de race. Lang leek Rick onbedreigd naar de zege te rijden, maar Robbin kwam sterk opzetten. In de laatste twee ronden kwam het daadwerkelijk tot een duel tussen deze twee kampioenskandidaten. Een klein remfoutje van Robbin in de allerlaatste ronde zorgde voor voldoende lucht voor Rick om zijn kart net als eerste over de lijn te duwen. Igor leidde het groepje van OSC-organisatoren, hij werd derde gevolgd door Matthijs en Michel.

Race 2:

Pole voor Mike van der Veer met naast hem Mika van der Poel. Rick had zich vanaf startplek 14 een duidelijk doel gesteld: zo ver mogelijk naar voren. Na ronde 1 lag hij al 5e en uiteindelijk wist hij ook deze race indrukwekkend te winnen. Achter Rick hadden Mike en Matthijs een mooi gevecht voor plek 2. Helaas kregen zij allebei te maken met een overenthousiaste rijder, waardoor zowel Mike als Matthijs tijd verloren. Michel maakte hier dankbaar gebruik van en werd 2e, gevolgd doorAndré de Vries, Matthijs en Mike. Raymond Nathans vindt steeds beter zijn draai in de pro-groep en werd netjes 6e. Peter werd helaas opnieuw laatste.

Race 3:
De laatste pole was voor Frank Keers met Michel op plek 2. Helaas verloor Frank wat plekken door een aanrijding met een andere rijder. Ook Rick had geen vlekkeloze race, in de eerste ronde werd hij omgetikt en moest de achtervolging inzetten. Hij werd uiteindelijk nog 10e. De grootste bedreiging voor Michels zege kwam helemaal van achteraan de startopstelling. Mike en Matthijs startten als 13e en 15e maar hadden een goede kart geloot. Mike had nu wel een vlekkeloze race en werd 2e in de slipstream van Michel. André finishte opnieuw derde, gevolgd door Matthijs en een sterk rijdende Ron Hettinga.

Prijsuitreiking:

De grote/kleine winnaar van de ervaren-groep was Evelien. Serge werd keurig tweede voor opvallend sterke debutant Berry Verstraaten. In de pro-groep ging Michel naar huis met de grootste beker. Rick werd tweede, Matthijs derde.

Er waren meerdere gegadigden voor de stand-out, de beker voor de rijder die in positieve zin opviel. Berry bijvoorbeeld, vanwege twee sterke races. Uiteindelijk kozen we voor Esmée. Ze is jong en nog onervaren, maar toonde zich een ware racer door veel rijders in te halen in de drie races.

Het kampioenschap van de pro-groep wordt nu aangevoerd door Matthijs, gevolgd door Michel en Rick. In de ervaren-groep gaat Davey aan de leiding, met Serge tweede en Rimke derde.

Race 3 is op 28 mei in Eefde. Vergeet je niet in te schrijven via de website www.outdoorsprintcup.nl!