Kartbaan Oldenzaal – 25 september 2016

Oldenzaal, 25 september: plaats van handeling voor de allerlaatste Outdoor Sprint Cup van debuutseizoen 2016. Deze keer zou het circuit in omgekeerde rijrichting worden verreden, nieuw voor veel rijders, zoals Henry, Michel, Rob, Wesley en Patrick. Later zou dit bij velen voor leuke verhalen zorgen. Oldenzaal staat bekend om de spectaculaire regenraces, maar deze dag zou droog en zonnig blijven.

De topposities in het klassement waren nog zeker niet beslist. Matthijs en Rick zouden het uitvechten wie zich kampioen mocht noemen, al zou Matthijs alles op alles moeten gaan zetten om het gat met Rick te dichten. In de strijd om plek 3 had Igor welgeteld 3 punten voorsprong op Dylan. Voor plaats 5 maakten Mark, Robbin en Michel nog kans. Helaas kon Robbin wegens omstandigheden niet aanwezig zijn en lag het voordeel bij Mark met 10 punten verschil op Michel.

De prijzen van de dag en van het kampioenschap stonden al opgesteld, waardoor iedereen kon zien waarvoor werd gestreden.

Kwalificatie 1:
Waar Rick en Thony zich positioneerden voor een vrije baan, zochten anderen direct de limiet op. Henry wist meerdere keren het gras te vinden. Michel was veel aan het zoeken en kon maar niet wennen aan het gebruiken van de uitloopstroken die nu vol gebruikt worden om enkele bochten in te sturen. Gerald voor hem wist het tempo te vinden maar stuitte al gauw op zijn voorganger Matthijs, die langzaam op stoom kwam. Igor ging er meteen voor, hij had een mooi gat voor zich en maakte daar goed gebruik van.

Rick houdt van Oldenzaal en maakte gretig gebruik van enige onwennigheid van zijn concurrenten. Met maar liefst drietiende verschil pakte hij de pole met Igor naast hem op de eerste rij. Oldenzaal-routinier Thony pakte plek 3 en Peter maakte (enigszins verrassend) de tweede startrij compleet. Matthijs, die als enige Rick van de titel kon afhouden, had zich als 6de gekwalificeerd en er was dus duidelijk werk aan de winkel voor hem. Dylan kende een tegenvallende kwalificatie en plaatste zich op P12. Ook voor hem was het doel naar voren komen om met Igor de strijd aan te gaan. Michel wist zich net voor Mark te plaatsen. Rob had een mindere kwalificatie en plaatste zich als 13e.

Race 1:
Bij het vallen van de vlag kwam Rick goed weg en behield de leiding. Thony drong aan maar Rick kon de aanval afslaan, waardoor Thony direct in de verdediging moest. Rick maakte hier dankbaar gebruik van en trok een gaatje. Igor kwam niet zo goed weg en zo ontstond een mooi treintje van P3 tot en met Michel op plaats 8.

Achter Michel ging het fout in de eerste ronden, Henry kwam goed weg en wist Mark te pakken. Mark verremde zich en spinde hierdoor. Tijdens zijn spin raakte hij de kart van Rob die vervolgens de vangrail van dichtbij te zien kreeg. Hierdoor verloor hij enkele plaatsen, maar wist zich nog mooi terug te vechten.

Vooraan reed Rick onbedreigd naar de zege. Igor herpakte zich en drong aan bij Thony voor de strijd om plek 2, maar helaas kwam het niet tot een echte aanval. De gehele race had Peter een treintje achter zich aan met Joey, Matthijs, Gerald en Michel. De tijden waren vrijwel identiek en niemand in het rijtje maakte fouten dus tot echte gevechten kwam het niet. Welgeteld één aanval was te noteren: Michel probeerde het bij Gerald, maar het was net niet genoeg. Uiteindelijk was het de nummer 3 tot aan 8 die kort achter elkaar over de streep gingen.

Er volgde een korte pauze waarbij Rick de terechte felicitaties ontving van alle rijders. Onderling werden verhalen nog eens uit gewisseld, werden de ronde tijden nog eens goed bekeken en vergeleken.

Kwalificatie 2:
Ondanks dat iedereen extra baankennis had opgedaan in race 1, waren het toch Oldenzaal-specialisten Rick en Thony die de eerste startrij voor zich opeisten. Michel maakte gebruik van een goed gat voor zich en wist zo de derde tijd neer te zetten. Henry had de baan nu ook meer door en zetten zich op een vijfde plaats neer. Het was echter Wesley die voor de grootste verrassing zorgde, hij reed de vierde tijd. Ook Dylan kende een betere kwalificatie en wist zich op P5 te plaatsen.

Het waren deze keer Matthijs en Igor die zich van achteren naar voren zouden moeten knokken. Voor Matthijs was het P7 en voor Igor P9. Gerald en Mark kenden een matige kwalificatie en kwamen deze keer uit op P10 en P11.

Race 2:
Rick kwam direct goed weg, Thony en Michel volgde hem op de voet. Verder in het veld was het flink dringen. Matthijs had een slechte start en kwam direct onder vuur van Igor. Matthijs pareerde waarna Igor werd aangevallen door Gerald. Beiden verloren hierdoor een aantal plaatsen.

Na ronde vier was het Michel die een aanval deed bij Thony en de plek overnam. De jacht op Rick bleek uit want elke ronde liep Rick steeds iets verder uit. Een achterblijver was uiteindelijk de kans van Thony om zijn plek terug te pakken en met succes. Wesley kon volgen maar had Dylan, die een superstart had gekend, al op zijn bumper. Bij het ingaan van ronde 2 had Dylan Wesley te pakken en reed direct het gat dicht naar Michel en Thony. Een aanval aan de binnenkant in het middendeel van de baan zorgde voor wat rommel op de baan. Dylan en Michel raakte elkaar, met als gevolg dat Michel de vangrail van dichtbij bekeek en enkele bakken over de baan gingen. Michel verloor hierdoor twee plekken in korte tijd.

Achter Michel was er een gat naar Wesley die een klein gat had naar Matthijs. Matthijs ging de strijd aan met Henry die enkele plekken moest toegeven. In een duel kwam Matthijs naast de baan waardoor hij weer in de schoot viel van Igor, Gerald en Mark. Het gevecht tussen Igor en Matthijs zou enkele rondes lang duren, maar Igor trok uiteindelijk aan het langste eind. Matthijs zakte steeds verder weg. Eerst kwam Mark langzij. Gerald profiteerde mee, maar haalde wel Matthijs onder geel in. Rob wist mooi gebruik te maken van de duels en vocht zijn weg naar voren. In zijn gevecht met Henry gingen ze naast elkaar het “rechte stuk” over waarbij beiden rijder niet zomaar opgaven. Rob zou uiteindelijk aan het langste eind trekken in dit gevecht.

Rick pakte met een verpletterende zege de dagoverwinning naar zich toe en daarmee meteen ook de titel in het kampioenschap. Thony wist met twee tweede plaatsen een stevige tweede plaats te pakken van de dag. Daarachter hadden Dylan, Michel en Joey een gelijk aantal punten, maar omdat Dylan een beter resultaat had werd hij derde van de dag.

Kijkend naar het kampioenschap is het heel duidelijk wie de terechte kampioen is. Onze felicitaties gaan naar RICK DEN HARTOG, hij is de kampioen van de Outdoor Sprint Cup 2016! Matthijs Hofman heeft een mooie tweede plaats weten te bemachtigen en Igor Corbeau maakt de top drie compleet. Gefeliciteerd heren!

Extra dankwoord aan:
Wij willen nog enkele mensen bedanken voor hun extra inzet en bij het ondersteunen van onze organisatie: Rijk den Hartog voor je hulp op en naast de baan en Manon van der Knaap voor je administratieve ondersteuning. De meeste dank gaat echter uit naar Marianne van Waveren voor het maken van de vele foto’s tijdens de races! Hopelijk mogen we in de toekomst vaker gebruikmaken van jullie diensten!

Wij hebben veel geleerd van afgelopen seizoen, we hebben veel kennis op gedaan en boven alles hebben we met veel leuke en gezellige rijders mogen karten. Bedankt dat jullie er allemaal waren, we gaan weer in beraad en laten jullie alle snel weten wat volgend jaar gaat brengen. Tot volgend jaar!!!

– Mathijs Hofman, Igor Corbeau en Michel Zantvoort – Outdoor Sprint Cup –