Raceway Venray – 10 juli 2016

Op zondag 10 juni is alweer de vierde race van de Outdoor Sprint Cup verreden. Plaats van handeling was het mooie nieuwe circuit van Venray. Het is een race met twee gezichten geworden. De blije gezichten waren van de rijders die een ‘gewoon goede’ kart lootten: close racing, faire strijd, slipstreamen, meerdere lijnen, duimpje omhoog en boks. Helemaal top. De teleurgestelde gezichten waren van de rijders die een kart lootten waarvan de banden tot voorbij het canvas waren versleten, waarvan het frame zo krom was als een hoepel of waarvan de motor net zoveel pit had als een pitloze druif. Deze rijders zagen de rest aan de horizon verdwijnen of konden de race niet eens uitrijden. Zo jammer, want dit circuit leent zich uitstekend voor de Outdoor Sprint Cup. Positieve noot: in de vele duels op de baan toonde iedereen respect voor elkaar en viel er geen onvertogen woord. Hopelijk kunnen we dit negatieve hoofdstuk nu definitief sluiten. Dan de races…

Kwalificaties
Er zouden twee kwalificaties achter elkaar gereden worden. Er zou na kwalificatie 1 op het rechte stuk gestopt worden om de rijders van kart te laten wisselen, om vervolgens kwalificatie 2 te starten. Er was pole position voor Robbin voor race 1 met een strakke tijd van 55,6, op respectabele afstand gevolgd door Igor en Rick. Debutant Onno Bras pakte een prima 10e startplek. Er werd van kart gewisseld en er kon begonnen worden aan de tweede kwalificatie voor race 2. Dylan liet er geen gras over groeien en pakte de pole naar zich toe, voor Michel en opnieuw Rick. Mark Steert kende een goede ronde en mocht als vierde aanschuiven voor race 2.

Voor de race werd door de organisatie van Venray gekozen voor een rollende start, alle rijders zouden achter elkaar aanrijden en wanneer de Paul Verberk aan de kant zou gaan kon het veld van start. Het was voor vele rijders nieuw, wat snel duidelijk werd bij de start.

 Race 1:
Paul Verberk liet het veld los bij het uitkomen van de laatste bocht, niet iedereen was even scherp en dit zorgde ervoor de bij enkele meteen de aanval geopend werd. De top 5 kwam bumper aan bumper door de eerste bochtenseries, daarachter viel een klein gaatje. Helaas trof Robbin een slechte kart en was een ‘sitting duck’ voor de rijders achter hem, dit tot grote frustratie van Robbin. Ook Igor trof geen beste kart en viel terug. Henry was lekker aan het bakkeleien met Gerald en Michel toen bij een inhaalactie op Michel zijn voorband het begaf. Het was even schrikken toen hij rechtuit richting de bakken ging, echter zorgde het gras voor een goed afremmend effect. Michel en Gerald hadden het nog naar hun zin, Gerald profiteerde van de inhaalactie en het wegvallen van Henry. Michel probeerde met hand en tand voorbij te komen, maar tevergeefs: Gerald wist zijn kart breed te maken. Uiteindelijk gingen zijn bumper aan bumper als vijfde en zesde over de streep. Peter Eilanders kart bleef wel heel maar echt veel pit zat er niet in, hij reed een beetje in niemandsland wat het voor hem een wat mindere race maakte.

De rijders vooraan hadden al deze misère niet in de gaten. De top 3 reed zich al snel los van de rest van het veld. Deze groep bestond uit Dylan, Rick en Matthijs. In de tweede helft van de race werd er fel maar fair gestreden door de drie heren, de leiding werd meermaals overgenomen. Vanuit achterin het veld kwam Willem met zevenmijlslaarzen aanzetten en wist door gebakkelei vooraan de aansluiting te vinden bij de kopgroep. Tot een echte inhaalactie kwam het echter niet. Dylan wist zich uiteindelijk te ontworstelen van zijn belagers en won de race. Rick hield slechts een paar decimeters over om Matthijs van de tweede plek af te houden. Een mooi duel met respect voor elkaar. Igor hield de schade beperkt met een 7e stek voor Mark. Laatstgenoemde had eerder in de race nog een goed gevecht met het middenveld, maar ondanks een mooie inhaalactie viel hij iets terug.

Race 2:
Bij de eerste rollende start ging Paul aan de kant net iets na het uitkomen van de laatste bocht, wat ervoor zorgde dat enkele rijders nog op hun rem stonden en nog de bocht uit kwamen. Anderen waren al op snelheid en dat was met het verschil onderling in karts minder gunstig. Na dit kort te hebben besproken met Paul werd besloten om op het rechte stuk aan de kant te gaan.

Bij de rollende start behield Dylan de leiding doordat Rick in de eerste bocht na de start direct het duel om de tweede plaats met Michel aanging. Michel trof een mindere kart en kon hierdoor helaas het tempo vooraan niet volgen, hij viel net als Robbin in race 1 ronde na ronde terug in het veld. Na zich los te hebben gereden van Michel kregen Rick en Dylan het opnieuw met elkaar aan de stok en opnieuw was de strijd fel en fair. Na diverse inhaalpogingen en -acties zaten ze tot en met de laatste ronde aan elkaars bumper geplakt. Samen kwamen ze het laatste rechte stuk op waarbij deze keer Rick net met een halve kartlengte (zie de foto’s) aan het langste eind trok en de zege opeiste. Mark Steert kende een goede race. Hij werd uiteindelijk keurig derde en wist weer goede zaken te doen voor het kampioenschap.

De tweede race bracht Robbin meer geluk, dankzij meer snelheid en andere lijnen wist hij veel rijders te pakken in zijn opmars naar voren. Daarin werd hij tijdelijk gestuit door Gerald die zich, strijdend voor plek 4, niet zomaar naar de slachtbank liet leiden. Mooie strijd. Het was dan ook heel zuur dat de kart van Gerald de geest gaf richting het eind van de race bij het uitkomen van de laatste bocht. P4 voor Robbin. Daarachter had Willem Matthijs gevonden en samen gingen ze de strijd aan. Een tijdje wist Matthijs de boel dicht te houden maar met een mooie dummy (links kijken en dan rechts uitremmen) kwam Willem langszij. Matthijs kon aanhaken maar ook niet meer dan dat. In die volgorde finishten ze als 5e en 6e. Daarachter vormden Onno, Michel, Henry en Bart een mooi groepje. Bart moest eerst een klein gaatje laten na een remfoutje maar reed dat uiteindelijk weer dicht. Vervolgens sneed hij als een mes door het boter door slim te rijden en de juiste lijnen te pakken. P7 voor hem. Ook Onno reed een zeer degelijke race en finishte als 8e. Igor en Henry waren wel echt twee van de pechvogels van de dag, opnieuw vielen ze terug door een mindere kart. Wel hadden ze nog enkele ronde lang samen met Michel een klein gevecht. Michel kon één poging doen, maar Igor wist hem af te slaan. Hierna kon Michel alleen nog maar volgen. Igor wist aansluiting te vinden bij Henry en plaatste een aanval. Deze slaagde en vervolgens wist Igor Henry achter zich te houden.

Rick en Dylan waren duidelijk de sterksten van de dag en mochten allebei 63 punten mee naar huis nemen. Uiteindelijk werd Dylan dagwinnaar dankzij de snelste kwalificatietijd. Willem en Matthijs werden gedeeld derde met het zelfde aantal punten van 53 punten, maar dankzij een hogere positie finish van Matthijs ging de beker voor de derde prijs naar hem. Willem deed goede zaken voor het kampioenschap en laat zien het zeker nog niet verleerd te zijn.

Nominaties standout: Robbin en Igor vanwege hun strijd ondanks ongelukkige loting en Willem voor twee uitstekende races met mooie en slimme inhaalacties. Uiteindelijk is de standout terecht voor Willem!

Op 28 augustus gaat de strijd verder op de Landsard in Eindhoven! Wij kijken er naar uit. Zorg dat je je op tijd aanmeldt. Een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging en nieuwe kansen. We willen Marianne bedanken voor de foto’s en de organisatie van Venray voor het houden van de race. Tot in Eindhoven!