Kartbaan Oldenzaal – 12 juni 2016

Op 12 juni stond de derde race van de Outdoor Sprint Cup gepland op de kartbaan van Oldenzaal. De dag begon met wat druilerig weer, hier en daar enkele druppels. Na een korte uitleg en het introduceren van het nieuwe lid van de OSC-familie (Igor) kon de kwalificatie beginnen. Voor enkele rijders is Oldenzaal hun thuisrace, waaronder Rick den Hartog, Edgar Wurster, Jerfaas van Sijll en Evan Zwarts.

Kwalificatie 1:
Het werd al snel duidelijk dat de eerste startrij voor groep 1 zou worden opgeëist door Edgar en Rick. Uiteindelijk pakte Edgar P1 voor Rick op P2. Patrick kende een goede ronde en kon P4 naar zich toe trekken met voor hem Tim Clemens op P3. Robs training van de dag ervoor kwam goed van pas, hij wist de pole in groep 2 naar zich toe te halen. Naast Rob was het Bas Cijvat, in zijn tweede race in de OSC op P2, Mark Steert op P3. Ton Klaassens maakte de tweede startrij compleet op P4. Een tegenvallende kwalificatie was er voor Gerhard en Rob Wellerd, geen geluk met kart en een plek in de achterhoede viel hen ten deel.

Race 1 groep 1:
Bij het uitvallen van de lichten waren Rick en Edgar goed weg, Tim kende een mindere start en viel iets terug. Hierdoor konden Rick en Edgar een gaatje trekken. Ze zouden tot aan het vallen van de vlag de strijd aan gaan met elkaar. Door het stuivertje wisselen aan kop konden Igor en Evan het gat naar de twee koplopers dichten. Helaas kwamen beiden heren net te kort om mee te strijden voor de overwinning.

In de tweede groep moest Matthijs flink verdedigen tegen Robbin en Tim. Robbin combineerde slim rijden met mooie inhaalacties en rukte op naar voren. Tim viel helaas terug door een straf na een aanrijding met Jerfaas. Christel, met het mes tussen de tanden, verdedigde p8 succesvol ten opzichte van Gerald.  Uiteindelijk trok Rick de winst naar zich toe met in een treintje achter zich Edgar, Igor en Evan op P4. Robbin werd 5e, Matthijs 6e en Joey Reuser finishte na een sterke race op p7.

Race 1 groep 2:
Bij het uitgaan van de lichten had Rob een goede start en trok in de eerste twee ronden direct een klein gaatje door strijd achter hem. Mark ging direct Bas voorbij en met vrij baan voor hem (en met zijn ervaring) kroop hij naar de bumper van Rob. In zijn slipstream nam hij Bas mee. Na een cleane inhaalactie op het rechte stuk ging Mark aan Rob voorbij en nam de eerste plaats over.

Halverwege de race ontstond een mooie strijd tussen Wiebe en Ton, en vlak daarachter Gerhard en Rob Wellerd. Gerhard had duidelijk meer snelheid dan in de kwalificatie en kwam van achter oprukken. Een faire strijd met onderlinge respect voor elkaar volgde. Wiebe kwam indrukwekkend als winnaar uit deze strijd en finishte als 4e, gevolgd door Ton, Gerhard en Bart. Jeffrey Heijmans finishte na jaren niet meer gekart te hebben als 9e. De snelheid zat er duidelijk nog in. Bij het vallen van de vlag mocht Mark Steert de overwinning in groep 2 op zijn naam schrijven. Hij doet zo goede zaken in het kampioenschap. Rob wist Bas achter zich te houden en pakt zo een keurige P2 voor Bas die P3 finisht.

Kwalificatie 2:
Ook in de tweede kwalificatie waren het Rick en Edgar die de dienst uitmaakten, ze waren duidelijk een klasse apart. Het was opnieuw Edgar die de pole van groep 1 naar zich toe trok met Rick op P2. Jerfaas had een mindere kwalificatie, maar pakte mooi de pole in groep 2 met naast hem Wesley Jonker. De tweede startrij in groep 2 was voor Bart Wellerd op P3 en Wiebe Bloksma op P4.

Er werd gekozen om de race van groep 2 eerst te laten rijden en daarna de race van groep 1 te laten rijden.

Race 2 groep 2:
Na het doven van de lichten had Jerfaas een goede start en trok meteen weg van het veld. Dit zou hij de gehele race vasthouden en hem uiteindelijk de overwinning brengen. Achter Jerfaas had Joey een superstart en greep na een paar ronden de tweede plek. Vervolgens kreeg hij een lange lint van rijders achter hem aan die hij mooi achter zich wist te houden. De strijd achter Joey was hevig. Wesley op P2 hield rondenlang dapper stand maar zakte uiteindelijk iets terug. Dit in het voordeel van Willem Christiaans, die oprukte vanuit het middenveld. Zijn opmars werd uiteindelijk gestremd door Joey. Bart Wellerd reed een goede race, maar in de gevechten viel het muntje net steeds de verkeerde kant op. Zo zag hij Willem, Wiebe en Christel aan zich voorbij gaan. In de allerlaatste 100 meter positioneerde Christel zich mooi voor een inhaalactie op Wiebe, maar ze kwam op de finish een duizendste van een seconde tekort voor p5! Uitslag was Wiebe op P4, Willem op P3, en Joey op P2. Bart wist uiteindelijk op P7 te eindigen.

Voor het vallen van de vlag kwamen er al enkele kleine druppels naar beneden, maar het was niet genoeg om de baan nat te maken. Echter werd er bij de startgrid van race 2 van groep 1 aangegeven dat de baan er glibberig bij lag.

Race 2 groep 1:
Regen of geen regen bij het uitgaan van de lichten waren het weer Rick en Edgar die er samen vandoor gingen. Vanaf de tweede startrij had Evan een prima start en hield plek 3 vast met Igor op 4. Plek 5 was voor een opvallend sterk rijdende Peter Eilander. Ook Gerald had het naar zijn zin in de regen en kwam naar voren opzetten. Elke ronde droogde de baan steeds verder op. Evan had op droog niet de snelheid om aan te haken. Zijn kart leek ook steeds langzamer te gaan en de groep achter hem werd groter en groter. Even leek het erop dat Evan stand hield tot aan de vlag maar in de slotfase kwam toch rijders langszij. Helaas werd Evan de dupe van een aanrijding en viel ver terug. Opnieuw trok Rick na een faire strijd aan het langste eind, hij won voor Edgar. Tim Clemens kon de snelheid van de top 2 net niet volgen, maar wist wel Igor in te halen en Robbin achter zich te houden. Bumper aan bumper kwamen ze over de finish. Peter Eilander finishte na een keurige race als 8e.

De grote winnaar van de dag met de maximale score was Rick. Hiermee doet hij uitstekende zaken in het klassement en is nog volop in de race voor het kampioenschap. Met twee tweede plekken is Edgar Matthijs tot op één punt genaderd in het klassement. Igor is “best of the rest” achter de heren en weet een mooie derde plek te pakken in de totaal score van de dag. De ‘Stand-out’ wordt aan Joey toegereikt, voor zijn indrukwekkende tweede race waar hij een grote groep rijders achter zich weet te houden.

Op 10 juli in Venray zal de strijd verdergaan! Wij kijken er naar uit. Meld je op tijd aan en in Venray is er de mogelijkheid om vooraf nog enkele rondes te rijden. Een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging. We willen Marianne bedanken voor de foto’s en de organisatie van Oldenzaal voor het houden van de race. Tot in Venray!