Circuit Park Berghem – 15 mei 2016

Zondag 15 mei gaat de geschiedenis in als de dag dat de eerste Nederlander een Formule 1 race weet te winnen en wat een prachtige overwinning was dat voor Max Verstappen!

Maar ook wij hebben geraced die dag. In de ochtend stond de 2e race van de Outdoor Sprint Cup op het programma, dit keer werd er geracet op het outdoor circuit van Berghem. Maar liefst 27 rijders gingen tegelijkertijd met elkaar de strijd aan op de 1100 meter lange ‘Euro Final’ lay-out. Het was een droge dag en de race werd verreden bij enkele bewolking (af en toe een verdwaalde druppel regen) en enkele zonnestralen.
De opzet van de race was iets anders dan in Eefde, er was 1 kwalificatie en 2 races. De uitkomst van race 1 vormde de startopstelling van race 2. Na de kwalificatie werden alle rijders in het middenveld opgevangen om van kart te wisselen. Vervolgens werd direct de race met de nieuwe kart aangevangen.

In de kwalificatie waren er al enkele kleine gevechten, het was duidelijk dat elke rijder zich van zijn beste kant wou laten zien. Voor enkele rijders was dit hun thuisrace waar anderen nog nooit eerder op Berghem hadden gereden. Het was routinier Ferry van der Knaap die de Pole naar zich toen trok, gevolgd door Patrick (P2) en Michel (P3) die elkaar de gehele kwalificatie volgden. Mike vd Veer pakte P4, met Edgar op P5 en Robbin op P6. Na jaren nauwelijks te hebben gekart pakte Willem Christiaans een prima P10 op de startopstelling. Er waren ook een aantal rijders minder tevreden: Jerfaas kwam met een tegenvallende kart niet verder dan P23. Bij het opstellen van de startopstelling viel de kart van Michel uit en werd gewisseld op aanraden van de wedstrijdleiding in Berghem. Achteraf bleek dit de kart waarmee Jerfaas had gekwalificeerd.

Race 1
Na het doven van de startlichten kwam Patrick het beste van z`n plek en nam direct de leiding. Ferry en Edgar volgden op P2 en P3. Voor Mike en Evan ging het helaas direct in de eerste chicane mis. Zij werden allebei slachtoffer van een aanrijding tussen Evan en Justin. Zowel Evan als Mike stonden achterstevoren en moesten toezien hoe veel rijders hen passeerden. Evan werd uiteindelijk 17e, Mike 22e.
Robbin kende een goede start en schoof naar voren. Helaas viel hij in het duel om de topplaatsen uiteindelijk terug naar P8. Ook Bart kende een geweldige start en wist veel plekken goed te maken, echter kwam Bart met Robbin in aanraking waardoor hij zijn (op dat moment P4) zag verdwijnen. De spin van Bart zorgde ervoor dat Matthijs over het gras moest en op volle vaart door de bandenstapel ging. Igor kon profiteren en schoof zo op naar voren. Mark Steert kende een verbluffende opmars:, hij vertrok van plek 22, ging goede gevechten aan en wist ronde na ronde rijders te passeren om uiteindelijk een 5e positie te behalen. Michel kon zijn sterke startpositie niet vasthouden en viel terug. Bovendien kwam hij met Jerfaas in aanraking, waardoor beiden rijders plaatsen verloren. Jerfaas zou eindigen op P10 en Michel op P16.

Halverwege de race spinde Willem bij het ingaan van de hairpin achterin, waardoor hij helaas enkele plaatsen verloor. Bas Cijvat had nog nooit op Berghem gereden en kende enkele leuke gevechten. Helaas verremde hij zich en spinde in de chicane, waardoor hij weer opnieuw kon beginnen. Dylan kende een goede start en wist uit de problemen te blijven. In zijn opmars naar voren had hij een mooie gevecht met Gerald, Matthijs en Henry. Met een mooie acties (en mede door de spin van Willem) wist Dylan de aanval te openen en zo een mooie 7e positie te behalen. Henry kende een mindere kart en zag enkele rijders voorbij komen. Wel kon hij enkele keren het gevecht aan met Marcel Reints, Evan en Bas.

In de slotfase had Edgar de leiding stevig in handen en gaf dit niet meer uit handen, Ferry reed stabiel en finishte achter Edgar op enige afstand als tweede. Daarachter waren het Justin en Patrick die de strijd aangingen voor de laatste podiumplaats. Uiteindelijk trok Justin aan het langste eind.

Er was een kleine pauze ingelast. De planning was krap om ervoor te zorgen dat we klaar waren vóór de start van de Grand Prix. Wel nam Matthijs kort te tijd om namens de organisatie mede te delen dat er hier en daar wat onnodige acties waren uitgehaald. Er werd vriendelijk verzocht om elkaar in de tweede race meer ruimte te gunnen.

Race 2
Bij de start behield Edgar zijn leidende positie, Ferry sloot aan op P2 en drong aan. Patrick moest gelijk in de verdediging en zag Robbin aan de binnenkant van de chicane aan zich voorbij gaan. Patrick zou later verder wegzakken naar achteren. Vooraan ging de strijd heftig door, een grote groep ging achter de kop het gevecht aan. Matthijs, Marcel, Gerald, Mark, Igor en Justin doken na het recht stuk achterin samen de bocht in. Ook Robbin mengde zich opnieuw in de strijd. Knap, want hij had voor het laatst 6 jaar geleden op Berghem gereden. Echter sloeg het noodlot toe, in ronde 4 bij het ingaan van de hairpin gaf de motor van Robbin de geest en hij viel uit.

Bart kende een goede start en ging het gevecht aan met Marcel. Ook Henry sloot aan bij de groep, hij ging in gevecht met Mark. Helaas wachtte Mark hetzelfde lot als Robbin op notabene hetzelfde punt. Achter in het veld ging het mis, Lars spinde en kwam achterstevoren te staan. Met hoge snelheid kwam een andere rijder aan en zag te laat dat er iemand om stond. De rijder ging vol over de voorkant van de kart bij Lars, waarbij de onderdelen over de baan vlogen. Lars heeft de kart nog naar de pits weten te rijden, maar had de schrik er goed in zitten. Wel is hij dapper in de kart gestapt en heeft nog enkele rondes gereden. We hopen dan ook dat het goed gaat met Lars Brekelmans en hopelijk is hij onderhand alweer een beetje de schrik te boven. Op hetzelfde moment ging Evan in gevecht met Gerald en Marcel. Gerald kwam als winnaar uit deze strijd.

In de kopgroep werd er stuivertje gewisseld en voor elke plek gestreden. Igor had voor enige tijd de kop in handen maar hij kreeg druk van achteren. Matthijs die als P9 was gestart, reed door de kopgroep heen en ging met Igor de strijd aan om de leiding. De strijd om P1 was fel, er werd enkele keren van positie gewisseld. Ondertussen maakte Michel elke ronde plekken goed en sloop richting de kop van het veld. Henry dacht hier mooi gebruik van te maken en sloot aan. Echter Dylan gooide de deur voor Henry dicht, waarna Henry spinde. Hij kon uiteindelijk zijn weg vervolgen, maar moest wel enkele rijders voor zich laten.

In de slotfase van de race vocht Dylan zich aan Justin voorbij. Echter was het gat naar de kopgroep te groot en Dylan kon dit niet meer goedmaken. Achterin strijde Gerald met Henry en Rob Wellerd. Hij verloor twee plekken, maar wist Marcel achter zich te houden. Vooraan gaf Matthijs de leiding niet meer uit handen. Achter hem zou de rest van het podium verdeeld worden, met Michel die opkwam, Jerfaas en Ferry die aansloten. Een tijd wist Igor de tweede plek te verdedigen maar hij kwam uiteindelijk een metertje tekort. Jerfaas pakte P2 met in een lint achter hem Igor, Ferry en Michel.

Over de beide race was Ferry de grote winnaar van de dag. Met 57 punten totaal pakte hij de dagoverwinning, Edgar wist goede zaken te doen en pakte P2, Matthijs pakte P3 en maakte zo het podium compleet.

Robbin is de ‘Stand-out’ toegekend, hij wist tot twee keer toe in de kopgroep mee te rijden na zolang al niet meer op Berghem te hebben gereden. Buiten zijn schuld om resulteerde dit niet in een mooi resultaat. Nominaties voor de ‘Stand-out’ gingen naar Mark Steert voor een succesvolle race 1 (maar liefst P5) en Patty Stiphout voor een indrukwekkende inhaalrace in race 2 (van P27 naar P16).

In het algemeen klassement heeft Matthijs een ruime voorsprong genomen op Edgar en Jerfaas, die samen positie 2 delen. Igor en Gerald staan nu 4e en 5e.

Het was een prachtige en intense race waarbij steeds de limiet werd opgezocht. Helaas werd deze limiet af en toe overschreden. Bij de volgende race op kartbaan Oldenzaal (op zondag 12 Juni) zal extra streng gelet worden op sportief rijgedrag. Gelukkig kenden de meeste rijders een positieve dag en hebben goed kunnen strijden met elkaar. Er zijn op veel beelden leuke en mooie gevechten te zien met nette inhaalacties. Dit maakt dat het een goede dag voor ons was en we hopen dat bij de volgende race op Oldenzaal enkele akkefietjes niet meer zullen voorvallen. Op naar racedag 3 met nieuwe ronden en nieuwe kansen!

Wij willen Circuit Park Berghem bedanken voor de organisatie en Luc Zandstra voor het maken van geweldige foto’s! en Marianne van Waveren voor het selecteren van de foto’s. Op naar Oldenzaal voor de 3e race van de Outdoor Sprint Cup, we verzamelen om 09:30 uur. Voor alle foto’s van de racedag op Berghem kan je hier klikken.