Karting Eefde – 24 april 2016

Zondag 24 April stond de eerste race van de Outdoor Sprint Cup op het programma, in Eefde werd het kampioenschap gestart. Zon, regen, hagel en weer zon waren de omstandigheden waar de 25 rijders mee te maken kregen voor de strijd van de allereerste overwinning van de Outdoor Sprint Cup. Veel bekende gezichten maar ook zeker een aantal nieuwe. Karting Eefde had de dag ervoor alle karts langsgelopen en was klaar voor de rijders. De positieve houding van de organisatie Karting Eefde was ronduit goed en bij de introductie was het duidelijk voor elke rijder hoe de dag zou verlopen.

Vlak voor de kwalificatie was een buitje gevallen, dus kwalificatiegroep 1 startte op een natte baan. Door de sterke zon droogde het asfalt al rap op en hier en daar ontstond een droge lijn. De laatste ronde zou dus doorslaggevend zijn voor de plek op de startopstelling. Het was Matthijs Hofman die de voorlopige pole position naar zich toe trok uit de eerste kwalificatie groep. Ook in de tweede kwalificatiegroep deed het zonnetje goed zijn best. Hier was het Edgar Wurster die de snelste tijd naar zich toe trok en die was sneller dan de snelste tijd uit kwalificatiegroep 1. Daardoor pakte hij pole voor de 1ste race van groep 1. De eerste rij van de startopstelling voor race 1 voor groep 1 werd gevuld door Edgar en Matthijs, gevolgd door Gerald Wolters op P3 en Christel van Essen op P4. Met een veertiende positie in de gecombineerde kwalificatie pakte Joey Reuser de pole position in groep 2. Naast hem was het Jerfaas van Sijll. Op rij twee stonden Mika vd Poel (in zijn debuutrace op een natte baan) op P3 en Gerhard Veldhuizen op P4.

Race 1 | Groep 2
De karts werden opnieuw verloot en de rijders voor groep 2 mochten als eerst hun race rijden. Nadat de startlichten uit gingen was het Joey die z`n leidende positie behield gevolgd door Mika en Rob die een zeer sterke openingsronde kende. Na enkele ronden was het Jerfaas die het tempo had gevonden en aan Rob en Mika voorbij ging. Enkele ronden later had Jerfaas de bumper van Joey bereikt en bij het opkomen van het rechte stuk was het Jerfaas die de leiding over nam van Joey. Joey reed een goede race, maar helaas brak zijn gaskabel en moest hij een kart wisselen, hierdoor viel hij terug naar P11. De baan begon goed op te drogen. Vanuit het achterveld kwamen Rob en Evelien opzetten en waren snel plekken aan het goed maken. In de tweede ronde hadden Mike en Evelien het even aan de stok en een tikkie van Evelien zorgde ervoor dat Mike rond ging en plekken verloor. Helaas kon Evelien er niet lang van geniet want na dat ze naar de tweede plaats was gereden viel de kart stil in de laatste ronde. Mike zetten nog even aan en wist zich mooi terug te vechten naar een 5de plaats. Rob reed strak naar voren en wist met stabiel rijden zijn 3de plaats te verzekeren, Jerfaas kende geen dreiging meer na het uitvallen van Joey en Evelien achter hem, hij werd als overwinnaar afgevlagd in groep 2. Achter hem had Ricardo vd Bos door constant te rijden kunnen profiteren van problemen en slippartijen van anderen en pakte een verdiende tweede plek. Iets verder naar achter waren er mooie gevechten te zien, Rob Wellerd zocht de bumper van Ferry vd Knaap op en Gerhard wist de deur dicht te houden. Bart spinde en en viel wat terug.

Race 1 | Groep 1
Nadat de startlichten uit gingen was het Edgar die z`n leidende positie behield gevolgd door Matthijs en Gerald. Matthijs voerde gelijk de druk op bij Edgar, maar na ruim een ronde was het Gerald die de lachende derde was en de leiding in de race overnam. Het was Matthijs op P2 gevolgd door Edgar die onder druk kwam te staan van Robbin vd Brink en Rick den Hartog. Robbin en Rick kwamen van achteren (P10 en P8) en kende een sterke opening. Christel kende helaas een mindere start en verloor enkele plekken. Na van de baan te zijn geraakt kon ze zich nog terugvechten naar P8. De baan werd steeds droger en dit zorgde voor mooie gevechten. Patrick had het moeilijk maar verdedigde zich sterk ten opzichte van Henry. Daarachter ontstond het duw-en-trekwerk, Michel Zantvoort en Igor Corbeau hadden het met elkaar aan de stok. Ze waren allebei al een keer rond gegaan en probeerde naar voren te komen. Ruben Koning hield echter voor hen het gat dicht en wist stevig te verdedigen. Vooraan nam Matthijs na 5 ronden racen de koppositie over van Gerald. Robbin was nog altijd bezig met zijn opmars en was eerst aan Edgar en daarna aan Gerald voorbij gegaan. Enkele rondes later was het Rick die ook Edgar en Gerald passeerde en P3 pakte. Dylan kende een goede start en wist aan te sluiten bij de kop, halverwege de race kreeg de kart echter problemen en verloor Dylan ronde na ronden plekken. Na een kartwissel lieten zijn rondentijden zien dat hij thuis hoorde in de top 5, maar helaas mocht het niet meer baten. Na 12 minuten racen werd Matthijs als winnaar afgevlagd, gevolgd door Robbin op P2 en Rick op P3.
Direct na het vallen van de vlag gingen de hemelpoorten weer open, dit keer in de vorm van hagel. De tweede kwalificatieheats werden op een volledig natte baan verreden. Het was Jerfaas die zich op pole wist te kwalificeren voor groep 1, met achter hem Rick op P2 en Dylan op P3. In groep 2 eist Rob Mulder de pole op, met Edgar op P2 en Ferry op P3.

Race 2 | Groep 2
Nadat de startlichten uit gingen was het Rob die zijn leidende positie behield gevolgd door Edgar en Ferry. Halverwege ronde 1 ging het mis in chicane, Ferry werd aangetikt en spinde. Vooraan was het een zeer sterk rijdende Edgar die aan Rob voorbij ging en de leiding pakte. Edgar voerde vervolgens het tempo op en nam ronde na ronde meer afstand nam van zijn achtervolgers. Mark pakte met een fraaie inhaalactie in bocht 1 de 2de plaats over van Rob en reed sterk door. De broers Wellerd zochten elkaar op en gingen een mooi gevecht met elkaar aan tot Bart een stuurfoutje maakte, in het gras belande en veel plekken verloor. Het was Gerhard die door een eigen inschattingsfoutje de achterkant van iemand raakte en rond ging. Na zijn spin had Ferry het tempo goed te pakken en ging als tweede snelste de baan over. Hij klom op naar P8, maar een stuurfoutje maakte het dat hij rechtdoor ging en de bandenstapel opzocht. Eenmaal eruit was het uithuilen en opnieuw beginnen. Joey kwam sterk terug na zijn teleurstellende eerste race en eindigde op P4. Het veld bleef zoeken naar grip en iedereen deed zijn best om op de baan te blijven. Na 12 minuten racen werd Edgar als eerste afgevlagd en won race 2 van groep 2, gevolgd door Mark op P2 en Rob op P3.

Race 2 | Groep 1
Bij de start kwam Rick het beste van zijn plek en pakte direct de leiding in de race. Jerfaas, Dylan, Matthijs, Gerald en Robbin volgde. Na enkele ronden kwam Matthijs op P3 onder druk stond van Gerald, Dylan en Robbin. Er vielen twee rijders weg; Dylan had wederom technische problemen en Gerald gleed even van de baan. Gerald kwam echter goed terug en vond binnen no-time de aansluiting weer bij Matthijs en Robbin. De baan lag er erg nat bij, wat het voor de rijders extra leuk op maakte. In het begin van de race gingen Igor en Michel rond waardoor ze plekken verloren. Beiden vechten zich een weg naar voren en verder in de race waren het Patrick, Henry, Michel, Christel en Gerald die het gevecht met elkaar aangingen. Patrick plaatste een iets te groffe inhaalactie bij Gerald en stootte daarmee (op een niet geheel nette manier) Christel van de baan. Christel herpakte zich en bleef vechten om uiteindelijk als 8ste te eindigen. Patrick, Henry en Michel gingen als vanouds het gevecht met elkaar aan. Patrick reed naar Henry toe en plaatste een mooie aanval. Hierbij verloor Henry snelheid waardoor Michel in bocht 1 ervoor koos om buitenom via het gras voorbij te gaan. Enkele ronde later was het Michel die voorbij ging aan Patrick door een kruis-actie in bocht 1. Igor kon de aansluiting maken naar Michel, maar de race was net te kort voor hem om een aanval te plaatsen. Na 12 minuten racen werd Rick als eerste afgevlagd en won race 2 van groep 1 gevolgd door Jerfaas op P2 en Matthijs op P3.

Over beide races hadden zowel Rick als Matthijs evenveel punten gescoord, de grote winnaar van de dag was uiteindelijk Rick den Hartog omdat hij de snelste tijd van de dag had. Matthijs (2e) en Robbin (3e) vergezelden Rick op het podium. De ‘Stand-Out’-beker was voor Dylan. Zonder mechanische pech had hij mogelijk meegestreden voor de bekers. Volgende keer beter! Eervolle vermeldingen voor de ‘Stand-Out’ waren Joey, Evelien (beiden voor hun sterke races maar mechanische pech) en Mark Steert voor zijn sterke tweede race.

Zondag 15 mei staat racedag 2 van de Outdoor Sprint Cup op het programma, dan word er geraced op het outdoor circuit in Berghem! We verzamelen om 10:30 uur. Zorg dat je erbij bent!

Wij hebben genoten van de dag en we hopen dat alle rijders een leuke dag hebben gehad. Het weer was niet best, maar het zorgde voor een leuke sfeer onderling bij de rijders en voor leuke gevechten. That is outdoor karting! We willen Karting Eefde bedanken voor de leuke dag en de goede organisatie! en Marianne van Waveren voor het maken van de foto’s! Een selectie van de foto’s zijn hier te zien op Facebook. Voor alle foto’s kan je hier klikken.